Haber

Sapphire AVM Çalışanlarından Tepki… İşletme Sahibi: “AKP Eski Milletvekili Vahit Kiler, Halkbank’tan Sapphire AVM’yi Aldıktan Sonra…

GÜLARA SUBAŞI

Sapphire AVM çalışanları, AVM yönetiminin kiracı işyerlerini AVM’den uzaklaştırmak için baskı ve mobbing uyguladığını iddia etti. Alışveriş merkezindeki bir iş yeri sahibi, “Kiler Holding’i çok iyi tanıyoruz. Kiler kardeşlerden Vahit Kiler AKP eski milletvekili. Nahit Kiler şirketin CEO’su. Halkbank’tan Sapphire AVM’yi satın alan bu vatandaşlar inanılmaz bir baskı altında kalan kiracılar “Mobbinge başladılar. Amaç, mağazaların tazminatsız AVM’den çıkmasını sağlamaktır. Çöpler toplanmıyor, tuvaletler temizlenmiyor, klima, asansör ve yürüyen merdivenler çalışmıyor, otopark ücreti saat başı 80 liraya çıkmış, çalışanlar otoparka alınmıyor” dedi. ANKA Haber Ajansı’nın ulaştığı Holding, “Bütün bu sıkıntılar yaşanıyorsa kiracılar neden kalmakta ısrar ediyor? Burada kapalı bir şey yok. Burası sadece bir alışveriş merkezi değil, 55 katlı bir rezidans. Burada bir akış var. Bu akışta bazı aksaklıklar oluyor, teknik ekipler girip arızaları gideriyor olabilir” dedi.

Eski AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in yöneticisi olduğu Kiler Holding, İstanbul’daki Sapphire AVM’yi 2015’teki borçları karşılığında 100 milyon dolara Halkbank’a sattı. Kiler Holding, AVM’yi Ocak 2023’te bankadan 48 milyon dolara geri aldı. Sapphire AVM çalışanları, işyerlerinin Kiler Holding’e devredilmesinin ardından alışveriş merkezindeki kiralık dükkanları terk etmeleri için sistematik baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını iddia etti. Mağaza sahipleri ve AVM çalışanları yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

“AKP ESKİ MEP’İ VAHİT KİLER, HALKBANK’TAN SAPPHIRE AVM ALDIKTAN SONRA KİRACILAR ÜZERİNDE İNANILMAZ BASKI VE MOBİLYA YAPMALI”

AVM’de bulunan aikido salonunun işletmecisi olan kiracı, şunları söyledi:

“Size bir hukuksuzluk ve zenginleşme hikayesi anlatayım. Kiler Holding’i çok iyi tanıyoruz. Kiler kardeşlerden Vahit Kiler, eski AKP milletvekili. Şirketin CEO’su Nahit Kiler. Bu vatandaşlar satın aldıktan sonra kiracıya aldırış etmiyorlar. Halkbank’tan Sapphire AVM.Baskı ve mobbing kullanmaya başladılar.Amaç dükkanları karşılıksız AVM’den çıkartmaktır.Vatanı milleti Sakaryayı Allahı kitapları Mekkeyi edebiyat yapanlar bunlar ama onlar resmen insanların hakkını yiyorlar.Kul hakkıyla Allah’ın huzuruna çıkmak çok zordur.Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin bağışlanması ilkesine bağlıdır.

“AVM YÖNETİMİNDEN BAZI KİŞİLER kovuldu, DİĞERLERİ KALDI”

Gelelim mağazalardaki mobbing ve baskıya. İlk olarak Kiler Holding’in yaptığı satın almanın ardından AVM yönetiminden bazı kişiler işten çıkarılırken, diğerleri de işlerinden ayrıldı. Rastgele unvan vermeden teknik direktörü başa koydular. Tazminatını yakmamak denilen şeyi de yapıyor. Adama öyle bir baskı yapıyorlar ki 7/24 izlendiğini zannediyor. Telefonunun dinlendiğini ve bir şey yapamayacağını söyleyerek mağazalardan tepki almamak istiyor. Ancak ister istemez tüm bu hukuksuzluklara alet olmaktadır.

“BOŞ MAĞAZALARDA HİLTİ MAKİNELERİYLE SADECE SES ÇIKARMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR”

Sapphire AVM’de şu anda çöp alınmamaktadır. Restoranların çöpleri koridorlarda birikiyor. Isının etkisiyle önemli bir koku durumu söz konusudur. Tuvaletler temizlenmez ve kağıt peçete bulunmaz. Defalarca şikayete rağmen Kağıthane Belediyesi herhangi bir işlem yapmıyor. 3 haftadır boş olan mağazalardan birine Hilti makine ile girdiler. Brandayı açtığımızda gördük ki sadece ses olsun diye yapıyorlarmış. Ayrıca mesai saatleri içinde çivi çakmak dahi yasaktır. Polis geldi ‘burası özel mülk’ dedi. Kağıthane polisi ‘AVM yönetimine şikayet edin’ dedi. ‘AVM yönetimi bilerek yapıyor’ dedik. ‘O zaman dava aç’ dediler. Müşteri girişini durdurmak için alışveriş merkezinin metro temasını kapattılar. Ana giriş kapısını giriş çıkış olarak tek kapıya düşürmüşler. Otomatik de değil, insanlar kapıyı manuel olarak itiyor.

“MAĞAZA SAHİPLERİ 80 TL OTOPARK ÜCRETİ ALMIYOR”

Otopark bir karmaşa. Önce otoparkın dört katından üçünü kapatıp tek kata indirdiler, sonra ücretli otoparka çevirdiler. UKOME ve Danıştay kararına göre 3 saat ücretsiz olması gereken otopark için giriş çıkış için para bile talep ediyorlar. fiyat tarifesi; 0-1 saat 80 TL, 1-2 saat 110 TL. Ayrıca dükkan sahipleri de araçlarını içeri sokmamak için sisteme girdiler. Dükkan sahibi aracıyla giremiyor. Paket servis yapan firmaların motorlarını almıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Sapphire AVM’ye ceza kesmesine rağmen mevzuat yetersizliğinden bir şey yapamıyor. Her ay gelip ceza veriyor. Sapphire AVM yönetimindekiler de ‘Biz kanunu bilmiyoruz cezaları kessinler nasılsa ödeyeceğiz’ diyorlar.

“KAÇIŞ MERDİVENLERİ, ASANSÖRLER, HAVALANDIRMA ÇALIŞMIYOR, TUVALETLER TEMİZLENMİYOR”

Yürüyen merdivenler ve asansörler çalışmıyor. Müşteriler bıktı. En büyük sorunlardan biri de bu sıcak yaz aylarında klima bozuldu bahanesiyle klimaları çalıştırmamaları. Temiz hava da büyük bir sorundur. İnsanlar kelimenin tam anlamıyla karbondioksit solurlar. Temiz hava vermeyerek insanlık suçu işliyorlar. Restoranda çalışırken burun kanaması olduğu haberini alıyoruz ve Sağlık Bakanlığı herhangi bir işlem yapmıyor. Mağaza sahipleri durumu taraftarlarla birlikte yönetmeye çalışıyor. Ayrıca birden fazla mağazaya sözleşmesiz kira artışı yapıldığında 20 kat artırılan ortak gider faturası kesilmektedir. Bu fahiş zamları ödemeyen mağazalar hakkında da icra takibi başlatıyorlar. Yavuz, hırsızı ve ev sahibini bastırır. İletişim kurulacak kişi yok. Birçok firma yaşananlara karşı tutanak tuttu ve uyarılarda bulundu ancak nafileydi. Firmalar Sapphire AVM’ye tazminat davası açıyor. Açıkçası asıl amaç; AVM’ye müşteri girişi yok ve oradaki mağazalar kendileri çıkıyor.

“AVM’DEN CİDDİ MOBİLYA VAR AMA BİZ VARIZ”

Bu görüntüyü Sapphire AVM’de yapılanları kayıt altına almak için çekiyorum. Şimdi öğlen oldu ve gördüğünüz gibi yürüyen merdivenler çalışmıyor. Yaklaşık 4-5 aydır bu böyle. ve AVM’deki klima sistemi şu anda çalışmıyor. Alışveriş merkezindeki tüm dükkanlar bakımsız durumda. Alışveriş merkezinin yeni sahibi, kiracıları taciz etme derdindedir. Ayrıca çok acılar yaşıyoruz. AVM’den çıkanlara ciddi bir mobbing var ama biz buradayız. Asansörler de çalışmıyor, tuvaletlerde bakım yok, koruma kağıtları yok, peçete yok, temizlenmiyor. Şimdi Sapphire AVM’nin otoparkına geldim. Burası benim iş yerim olmasına rağmen otoparka girmeyi yasakladılar. Bu yüzden giremiyorum. Bunu kanıt olarak alıyorum. Bu kurala aykırıdır. Her zamanki gibi alışveriş merkezinin bir kuralı var, ücretsiz otoparkı 3 saat kullanabilirim. Ayrıca kanuna aykırı hareket ettiğiniz için hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım.

“İÇERİSİNDE ÇOK KÖTÜ BİR KOKU VAR. AVM İÇİNDE ÇÖP ALINMIYOR”

Şu anda AVM’de sahte inşaat işi yapıyormuş gibi kiracıları rahatsız ediyorlar. 3 gündür hilti matkapla sondaj yapıyormuşsunuz gibi geliyor ama AVM’nin mesai saatleri içinde hiçbir şekilde iş yapılamıyor. Saphire AVM’de mesai saatlerinde uygunsuz çalışma ve bundan kaynaklanan gürültü olduğu için Kağıthane’den polis ekipleri geldi. ve ilgili kişileri alacağı anda konu ile ilgili süreç başlatılacaktır. Az önce giriş kapısını kırdılar. Mevcut kapının mekanik odasını da sökmüşler, manuel olarak iterek çalışıyor. Durum gerçekten içler acısı. İşin kötüsü içeriye temiz hava almıyorlar, çok büyük bir talihsizlik yaşıyoruz. Görüldüğü gibi alışveriş merkezindeki yürüyen merdivenleri bilinçli olarak çalıştırmıyorlar. Ciddi bir mobbing var. Sadece birkaç tanesi sergi için açıldı. İnsanlar tüm alışveriş merkezinde mi yürüyor? AVM çalışanları talihsiz. İçinde çok pis bir koku var. Alışveriş merkezinde çöp alınmaz. Vahim bir durum var. AVM’nin son hali içler acısı. Giden mağazalar bu şekilde bırakıyor. Yönetim bunları dinlemiyor ve temizlemiyor.”

“ALIŞVERİŞ MERKEZİ METRO GİRİŞİ KAPALIDIR”

AVM’de yazılım firması sahibi olan ve yaşadığı bunalım nedeniyle farklı bir ofis aradığını söyleyen kiracı, şunları söyledi:

“Şu anda içerisi 30 derece, çok sıcak. Havalandırma çalışmıyor. Şu anda metro girişi yok, kapandı. Kapatılan onlarca mekandan bazıları bunlar. Asansör çalışmıyor. 5 ay AVM’nin en sıcak yeri burası aylardır asansörlerin düğmeleri bozuk yapılmıyor arayamıyoruz mal taşınan servis asansörü var çalışmıyor ,arayamazsınız.Terk edilmiş gibi görünen alışveriş merkezinde 4 aydır çalışmayan yürüyen merdivenler çalışmıyor.Otoparka çıkan yürüyen merdivenler de çalışmıyor.Aracın alt katı park zaten kapalı, sadece bir katı açık. Saati de 1 80 lira. Boş zaman birimi yok. Havuzun durumuna bakın. Eskiden bu havuzdu.”

“7 aydır bize zulmediyorlar”

AVM’de bulunan mağaza sahiplerinden biri konu hakkında şunları söyledi:

“Durum içler acısı. 7 aydır bu böyle. Bize zulmediyorlar, bekliyoruz.”

“BİZİ ZAYIFLAYIP KİRALAMA SÖZLEŞMELERİNİ TEK TARAFLI FESH ETMEMİZİ BEKLİYORLAR”

AVM içinde kafe işleten vatandaş, süreci şöyle anlattı:

“Mekan bana ait. Burada zulüm var. Klimalar kapalı. Lavabodan peçeteleri bile çıkardılar. Peçeteleri aparata kadar çıkardılar. Üstte sigara içme alanı vardı, kapattılar. sadece müşteri gelmesin diye otopark fiyatlarını artırdılar.Bizi zayıflatıyorlar ve tek taraflı kira kontratlarını feshetmemizi bekliyorlar.Her gün böyle.Birçok mağaza açıldı.CİMER’e baktığınızda dünyanın şikayetleri var. burayı yeni almış kiler holding belli ki kiracıları taciz edip israf edip çıksınlar diye bekliyor fesih yapmamızı bekliyorlar bir de kiralarda fiyatlara zam yapıyorlar kiramı 60 bin lira yaptılar Temmuz.Euro arttı.Doğal olarak bunun üzerinden hesap yapmıyoruz.Devletin belirlediği TÜFE üzerinden hesaplayıp gönderiyoruz.Haziranda esasen kira artışı oldu.Martta yani Nisanda 37 bin 790 lira. Kira yazıldı. 1 Temmuz’da 60 bin lira yapıldı.”

“KİŞİ YOK, ŞİKAYETLERİMİZİ BİLDİRECEK KİŞİLERE ULAŞAMIYORUZ”

alışveriş merkezinde bulunan sporMerkeze kayıtlı bir vatandaş şunları söyledi:

“Uzun zamandır buraya spor merkezine geliyorum. Alışverişimi yapıyor, mağazaları geziyordum ama son birkaç seferden beri binanın yönetimiyle sorun yaşıyoruz. İster otopark olsun, ister otopark olsun. mağazalardaki mobbing… AVM’de yürüyen merdivenler bile çalışmıyor. Burada yürümekte güçlük çekenler var. Mekanın havasızlığı. “Otoparktaki kaçak fiyatları tanımadıklarına dair açıklamalar duyduk. arsa, hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra çalışmayan klimalar. Otopark için yüksek fiyatlar talep ediliyor. AVM bu durumda. İçeride keskin bir koku var. Lavabolara girdiğimizde de aynı sorunu yaşıyoruz, hijyen diye bir şey yok. Ayrıca ilgili kişiler yok, şikayetimizi bildirebileceğimiz kişilere ulaşamıyoruz. Biz burada mağduruz. Yetkililerin konu ile bir an önce ilgilenmesini istiyoruz” dedi.

KİLER HOLDİNG İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Kiler Holding, alışveriş merkezinde mobbing iddialarına itiraz etti. Şirketin kurumsal iletişim departmanı yetkilisi şunları söyledi:

“Tuvaletlerimiz de yürüyen merdivenlerimiz de açık. Her gün kontrol edilebiliyor. Bozuk olan yerler var aslında tadilatta. AVM’de çalışmayan tuvalet ve yürüyen merdiven yok. Zamanla çalışmayabilir.” zaman zaman çalışmadığını ispatlamak için her seferinde anlık görüntü kullanabilirsiniz.her gün buraya gelip bakmamız gerekiyor ve çalışıyor.keşke bozulan klimalardan daha çok yere market eseri yazılsaydı. mağazalara tek tek bakılacak oradaki mağazalara da düşen sorumluluklar var metro girişini kapatma yetkimiz yok güvenlik elemanını çıkarıp o girişi kapatsak kişisel alanımızla ilgili .Alışveriş merkezinin içinde metro girişi değil orda restaurant var giriş o restauranta çalıştığı için oraya hem güvenlik hem de metro çıkışı bırakılmasını istiyorlar ama bu bizim kendi inisiyatifimizde olan bir şey Şu anda tartışılan her şey yanlış. Arızalar Her yerde olduğu gibi burada da oluyor. Tamir ve tadilat bekliyorlar. Bunun dışındaki hiçbir argümanı kabul etmiyoruz. Otoparkla ilgili yönetmelikte hangi karar alındıysa uygulandı. Madem bu kadar memnuniyetsizlik var ve tüm bu kasvet devam ediyor, kiracılar neden kalmakta bu kadar ısrar ediyorlar? Burada rastgele bir şey yok. Burası sadece bir alışveriş merkezi değil, 55 katlı bir rezidans. Burada bir akış var, bu akışta bazı aksaklıklar oluyor, teknik heyetler gelip arızaları giderebiliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler